Maasta olet sinä, ja minä, tullut.. .. Vai vedestä.. Vai ulkoavaruudesta, toiselta planeetalta? Elaine Morganilla oli vesiapinateoria. 

 Oli miten oli. Pyynikin uimahallissa oli gutaa Riitan kanssa. Pohdin sanaa inhimillisyys. Natsitkin olivat inhimillisiä. Ihmisyys, parempi sana kuvaamaan vajavaista parhainta, mihin pystymme. Vesikävelyssä, pystykellunnassa syntyi allaoleva juttu:


 PULIMANIA

 Juhannusaatto seuraavana päivänä. Kura-Kake oli ollut kuivilla neljätoista vuotta. Hän surffaili keskustan katuja. Poikkesi kioskille täyttämään lottokupongin. Päävoitto miljoonia. Raittius ei ollut tuonut hänelle vaurautta. Seuraavaan eläkepäivään oli kymmenen päivää. Rahaa kolmekymppiä. Kahvia, ruokaa, tupakkaa. Paskakaapimet hän varasti yleisistä vessoista. 

 Hänen lempinimestään oltiin kahta mieltä. Hän oli sammunut kuralätäkköön. Hän oli melkein aina kurat housuissa.. Oikeasti hän oli ollut, ennen kuin työ haittasi juomista, raksalla kärräämässä kuraa. Hän oli ex-puliukko. Partavesi, lakka.. Kaikki meni pulimaniassa. 

 Kura palasi kadulle. Äkkäsi mustan lompakon. Unissakävelijän varmuudella hän sujautti posan povariinsa. Sydän pamppaili. Näkikö kukaan? 

. Sokoksen kulmalla hän tutki lompakon sisuksen. Kahdeksankymmentä euroa! - Hei Kake, sanoi hunajainen ääni. Mies käännähti. Äänen omistajan habitus oli vähemmän hunajainen.  Makkara!  Alan nainen, joka oli saanut korkonimensä vatsamakkaroista.  Nainen paljasti hampaattoman suunsa. Teki ehdotuksen, johon Kura suostui. Oli, totisesti, korkea aika juhlia! Valdemaria kymmenen pulloa ja perseet mittariautoon. 

 Kura tunsi nokassaan sakean alapäiden hajun. Seksiä Makkaran kanssa.. Nainen nukkui. Tuikea silmäys toi helpotuksen. Viiniä kolme mottia jäljellä ynnä Makkaran Hepozepam-pillerit. 

 Kura muisti loton. Tarkisti. Ei yhtään oikein! Muisti löytölompakon. Sieltä löytyi lottorivi. Siinä se oli, kaikki oikein!  Kädet täristen mies kaatoi kouraansa pillereitä, huuhteli satsin viinillä alas. 

 Kura heräsi. Asunnossa ei ollut Makkaraa, ei tyhjiä viinipulloja, ei löytölompakkoa eikä onnekasta lottoriviä, mutta armoton krapula oli totta.